Halal vs koosjer

Het één hoort bij de islam, het ander bij het jodendom en voor beiden geldt dat varkensvlees verboden is. Zover komen de meesten wel. Maar wat zijn verder de overeenkomsten en verschillen tussen halal en koosjer?

Overeenkomsten

Carnivoren: In beide gevallen geldt inderdaad dat varkensvlees streng verboden is. Maar dat niet alleen: het eten van carnivoren is niet toegestaan. Dus of het nu een aap of kiekendief is, mag niet.

Amfibieën en insecten: Amfibieën en insecten zijn eveneens uit den boze. Al wordt er voor sommige soorten sprinkhanen een uitzondering gemaakt.

Gelatine: Gelatine wordt meestal gemaakt van varkensproducten en is daarom zowel binnen de islam als in het jodendom verboden.

Verschillen

Alcohol: Tot zover de overeenkomsten. Over naar de verschillen. Doordat de spijswetten van het jodendom net wat strenger zijn dan die van de islam, geldt: In principe is alles wat koosjer is, ook halal. Er is één uitzondering: alcohol. Er bestaat namelijk wel koosjere wijn, maar alcohol is nooit halal.

Haaien en schelpdieren: Binnen de islam worden alle zeedieren als halal beschouwd. Maar om koosjer te zijn, moeten waterdieren zowel schubben als vinnen hebben. Schelpdieren en haaien zijn dus niet koosjer.

Kamelen: Het werd in de overeenkomsten al duidelijk: herbivoren zijn – mits volgens de juiste regels geslacht – halal. Om koosjer te zijn geldt er nog een regel: zoogdieren moeten herkauwen en gespleten hoeven hebben. Hierdoor zijn sommige dieren, zoals konijnen en kamelen, wel halal maar niet koosjer.

Combineren: deze voedingsregel is redelijk bekend: om koosjer te zijn moeten zuivel en vleesproducten strikt van elkaar gescheiden blijven, zelfs wanneer ze afzonderlijk koosjer zijn. Dat geldt trouwens ook voor het eetgerei.

Vuistregel

Over het algemeen geldt dus dat alles wat koosjer is, ook halal is, behalve alcohol. Heb je dus zowel halal als koosjere eters over de vloer? Kook koosjer (zonder wijnsaus) en je zit goed.

Lees meer van Steffi Posthumus